Home E-loket Contact Sitemap Zoeken Nieuwe pagina (naam opgeven)
Beschrijving

 

 KORTENAKEN, landelijk en groen

 

 

kaart Kortenaken

 

 

Kortenaken is een landelijke gemeente, gelegen in de provincie Vlaams-Brabant, arrondissement Leuven, regio Hageland. Het grondgebied is zeer uitgestrekt (49,06 km²). De fusiegemeente bestaat uit 7 deelgemeenten of kerkdorpen: Hoeleden, Kersbeek-Miskom, Kortenaken, Ransberg, Stok en Waanrode. Op een luchtfoto van de gemeente zie je een agrarisch lappendeken. De Velpe doorkruist het heuvelachtige landschap. De woonkernen situeren zich vooral rondom de kerktorens. Daarnaast is er ook veel lintbebouwing. De gemeentelijke infrastructuur is sterk uitgebouwd in de verschillende deelgemeenten.

 

 Lintbebouwing langs de Krawatenstraat  De Velpe te Hoeleden
 Luchtfoto Kortenaken  Landelijk!

 

 

 KORTENAKEN, actief en veilig

 

Kortenaken telt 7888 inwoners in 3020 gezinnen. De bevolkingsdichtheid bedraagt slechts 160 inwoners/km². De Kortenaakse bevolking is bovendien oud. De vergrijzing neemt elk jaar sterk toe. Er zijn weinig allochtone inwoners: 147 niet-Belgen. Op economisch vlak kunnen we stellen dat Kortenaken een gemeente is van landbouwers (vnl. fruitteelt) en pendelaars. Er zijn heel wat kleine zelfstandigen, maar slechts één fabriek (Bovin - beton). De scholingsgraad is relatief laag, het gemiddeld inkomen ook.

 

Bloeiende boomgaarden

 Vele smalle wegen: de Overstraat

 

Kortenaken is een veilige, groene gemeente. De voorzieningen op het vlak van openbaar vervoer zijn echter minimaal uitgebouwd. Omwille van het groot aantal kilometers is het onderhoud van het wegennet een zware opgave. 

Kortenaken telt een zeer rijk verenigingsleven: meer dan 150 verenigingen zijn er actief. Het gemeentebestuur doet er dan ook alles aan om dit verenigingsleven te stimuleren en in stand te houden.

 

  Disclaimer     ©Kortenaken      Dorpsplein 35 - 3470 Kortenaken - tel.: 011 58 62 62 - fax: 011 58 20 93
Development and Hosting by Cevi N.V.