De 5 regionale landschappen van Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei, Regionaal landschap Westhoek, Regionaal Landschap Houtland & Polders organiseren een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen voor je tuin.
Je krijgt de kans om aan interessante prijzen plantgoed te bestellen.

Wanneer kan ik bestellen?

Voor Vlaams-Brabant: De bestelperiode loopt van 1 september tot en met 15 oktober 2022.

Wanneer is het afhaalmoment?

Voor Vlaams-Brabant: zaterdag 10 december 2022

Wat zit er in het aanbod?

Je kan plantgoedpakketten bestellen voor een mooie gemengde haag, heg of houtkant langs je tuin. Blozende appels uit je eigen hoogstamboomgaard? Dat kan ook! Zo wordt je tuin met deze streekeigen soorten aantrekkelijk voor vogels, bijen en vlinders. Zelf kan je ook volop genieten van de bloesems en het fruit. Daarnaast bieden we ook inheemse hoogstambomen en wilgenpoten aan.  Je vindt ook wilde kamperfoelie en de wilde bosrank die als klimplant ook de minder grote tuin kunnen opfleuren. Een tegeltuintje tegen je gevel volstaat.
Zin om je tuin op een natuurlijke manier speelvriendelijker te maken? Bestel dan de bundels wilgentakken waarmee je voor  kinderen een levende groene speelhut of andere levende wilgenconstructies kan bouwen. Klimaatbomen: deze bomen verdragen periodes van droogte en geven veel schaduw. Ideaal als je van je tuin een koele oase wil maken tijdens een hete en droge zomer! Nieuw in het aanbod voor Vlaams-Brabant: de gemengde haag voor kleinere tuinen.  Dit pakket bevat 15 plantjes waaronder 5 liguster, 5 haagbeuk en 5 eénstijlige meidoorn. Niet verkrijgbaar in het aanbod van Regionaal Landschap Houtland & Polders: hoogstamfruitbomen, klimplanten en bundels wilgentakken.

Waarom kiezen voor streekeigen plantsoorten, gemengde pakketten en hoogstam(fruit)bomen?

Streekeigen en autochtone planten zijn bomen en struiken die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus goed zijn aangepast aan de bodem en de leefomstandigheden, waardoor ze grotere overlevingskansen hebben dan ingevoerde soorten. Bovendien is de groei- en bloeicyclus van deze planten afgestemd op de noden van onze lokale fauna en flora. De regionale landschappen en de gemeenten kiezen bewust voor gemengde haagpakketten omdat ze een ecologische meerwaarde hebben ten opzichte van een haag enkel bestaande uit haagbeuk of beuk. De natuurwaarde van hoogstam(fruit)bomen is erg belangrijk. Als “klein landschapselement” is zo’n hoogstammige boom voor tal van diersoorten (oa boomkruiper, holenduif, kleine bonte specht, ringmus, steenuil, eikelmuis, vleermuizen, vlinders, mieren, hommels en bijen,…) belangrijk als leefgebied of als stapsteen tussen leefgebieden. Hoogstambomen zijn het hele jaar door een thuis voor tal van insecten en andere ongewervelden zoals spinnen en mijten. Een hoogstamboom is meer dan zomaar een fruitboom!

Meer informatie: https://www.behaagjetuin.be/index.php#page-top

Laatste nieuws Behaag je tuin