Update 3 juni – VOLGENDE FASE VAN DE EXITSTRATEGIE

 De nationale veiligheidsraad maakte de volgende stap in de exitstrategie bekend. Deze fase gaat van start vanaf 8/6. Hieronder een korte samenvatting:

👉 De basisprincipes van afstand en hygiëne blijven gelden.

👨‍👩‍👧‍👦 De ‘bubbel’ van 4 wordt uitgebreid naar 10 personen per week, individueel te bepalen.

🌿 Kom bij voorkeur buiten samen en nooit met meer dan 10 personen tegelijk (kinderen inbegrepen).

🥂 De horeca mag (deels) opnieuw de deuren openen: max. 10 personen per tafel, respect voor 1,5 m afstand, opening tot 1 uur ’s nachts en volgens een zeer nauwkeurig protocol.

🏪 Nachtwinkels mogen opnieuw open blijven tot 1 uur ’s nachts.

🎭 Culturele activiteiten zonder publiek zijn opnieuw toegelaten (bioscopen en theaters openen later)

🏊‍♀️ De zwembaden en wellnesscentra blijven nog gesloten.

⛹️‍♀️ Sportactiviteiten zijn opnieuw toegelaten maar contactsporten blijven nog verboden; opgelet de gemeentelijke sporthal blijft gesloten tot eind juni

🏋️‍♂️ Fitnesscentra mogen opnieuw de deuren openen, mits inachtneming van de nodige maatregelen.

 Erediensten tot 100 personen zijn weer toegelaten.

😎 Binnenlands toerisme en meerdaagse trips in eigen land kunnen ook weer vanaf maandag. Vanaf 15/6 gaan de grenzen opnieuw open maar check de website van buitenlandse zaken voor specifieke info per land.

➡️ Voor een antwoord op de meest gestelde vragen, verwijzen we graag door naar www.info-coronavirus.be

 

Update 13 mei – VOLGENDE FASE VAN DE EXITSTRATEGIE

 

👉 De basisprincipes van afstand en hygiëne blijven gelden.

👩‍🏫 Het onderwijs gaat gedeeltelijk weer van start.

💇‍♀️ Contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer klanten ontvangen, enkel op afspraak.

🤸‍♀️ Sporttrainingen en -lessen in de buitenlucht mogen plaatsvinden met een maximum van 20 personen per groep en onder begeleiding van een coach.

👰 Bij huwelijken en uitvaarten mogen opnieuw 30 mensen aanwezig zijn mits de locatie het bewaren van de afstand toelaat.

🛍 Markten met max. 50 kramen mogen weer plaatsvinden.

🏦 Musea, dierenparken en andere culturele bezienswaardigheden gaan weer open voor bezoek.

‼️ Voor alle bovenstaande versoepelingen gelden een aantal strikte voorwaarden en moeten er verschillende maatregelen genomen worden. Mondmaskers worden sterk aangeraden of verplicht.

➡️ Voor een antwoord op de meest gestelde vragen, verwijzen we graag door naar www.info-coronavirus.be

 

Update 6 mei – VOLGENDE FASE VAN DE EXITSTRATEGIE 

 
👨‍👩‍👧‍👦 Vanaf zondag 10 mei mag je max. 4 personen thuis ontvangen, bij voorkeur buiten of op het terras. Dit moeten steeds dezelfde personen zijn en de sociale afstand moet bewaard blijven!
 
🛍 Alle winkels mogen vanaf maandag 11 mei weer de deuren openen, mits inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen.
 
🛒 Wie gaat winkelen, doet dit steeds alleen en in de buurt van de woonst of het werk. Het wordt sterk aangeraden een mondmasker te dragen bij het winkelen.
 
🤾‍♀️ Alle sportwedstrijden zijn verboden tot en met 31/7.
 
‼️ De basisregels aangaande social distancing en het verbod op samenscholing blijven gelden. Telewerk blijft de norm.
 
💪 We rekenen op jouw burgerzin en zin voor verantwoordelijkheid om deze richtlijnen maximaal te respecteren.
 
➡️ Meer info vind je op https://crisiscentrum.be/

Update 24 april – VEILIGHEIDSRAAD MAAKT EXITSTRATEGIE BEKEND

Op 24 april kwam de nationale veiligheidsraad opnieuw samen en stelde ze haar exitstrategie voor die vanaf maandag 4 mei gefaseerd ingaat.

Op basis van een advies van de Groep van Experts belast met de Exit Strategie (GEES) is de Nationale Veiligheidsraad vandaag, vrijdag 24 april, bijeengekomen om de exitstrategie uit de coronacrisis te bepalen. Bemoedigende indicatoren zoals de vermindering van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames of het afvlakken van de curve van overlijdens, maken het nu mogelijk om zeer geleidelijk te gaan afbouwen. Maar de overheid benadrukt dat het virus nog altijd op ons grondgebied aanwezig is en gevaarlijk blijft.

De details van de exitstrategie zijn beschikbaar via deze link.

Update 15 april – VERLENGING MAATREGELEN TOT 3 MEI

 
De Nationale Veiligheidsraad kondigde een verlenging aan van de huidige maatregelen en dit tot en met 3 mei.
 
De regering rekent op uw burgerzin en gezond verstand en dringt erop aan om vol te houden, verplaatsingen tot een minimum te beperken en om de sociale afstand van 1,5 meter te blijven behouden! Uw inspanning loont!
 
Bijkomend werden volgende maatregelen aangekondigd:
 
 • Bewoners van woonzorgcentra of mensen met een beperking in een instelling, mogen bezoek ontvangen van éénzelfde persoon, wanneer dat bezoek vooraf aangekondigd is én indien deze persoon in de laatste 2 weken geen symtomen vertoonde.
 • Tuincentra en doe-het-zelf zaken mogen de deuren weer openen, onder dezelfde voorwaarden als de winkels die nu al open zijn.
 • Massa-evenementen zoals festivals zullen deze zomer niet plaatsvinden.
Volgende week komt de Veiligheidsraad opnieuw samen om een eventuele versoepeling van de maatregelen te bepalen.
 
 
 
 
 De details van de maatregelen zijn beschikbaar op de website www.info-coronavirus.be(externe link).
 
 

Update 27 maart – VERLENGING MAATREGELEN TOT 19 APRIL

In de Nationale Veiligheidsraad van 27 maart, uitgebreid met de ministers-presidenten, is beslist de eerder genomen maatregelen te verlengen met twee weken, dus tot en met 19 april. Ze kunnen daarna nog twee weken worden verlengd, d.w.z. tot en met 3 mei. De situatie zal in elk geval voortdurend geëvalueerd worden.
 
Ter herinnering, De details van de maatregelen zijn beschikbaar op de website www.info-coronavirus.be(externe link).
 
 

Update 25 maart – BOSSEN EN NATUURGEBIEDEN

Agentschap Natuur en Bos legt volgende veiligheidsmaatregelen op aan alle bezoekers van bossen en natuurgebieden in het Vlaams Gewest:
 
 • Het bezoek gebeurt individueel, met het gezin, of met ten hoogste twee personen die niet tot hetzelfde gezin behoren.
 • Tijdens het bezoek houden alle personen minstens anderhalve meter afstand van elkaar.
 • Alle activiteiten inzake jacht, bijzondere jacht, bestrijding en visserij zijn verboden, met uitzondering van faunabeheer dat uitgevoerd wordt door professionelen in het kader van hun beroepsactiviteiten.
 • Paardrijden is verboden in alle bossen en natuurgebieden, tenzij absoluut noodzakelijk om het dierenwelzijn te waarborgen.
 

Update 24 maart – INFO KAPPERSZAKEN

Vandaag besliste de Nationale Veiligheidsraad dat ook kappers vanaf 25 maart hun kapsalon moeten sluiten.
 

Update 18 maart om 11 uur

Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès

Coronavirus: Versterkte maatregelen

Tijdens de Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, van dinsdag 17 maart is besloten tot aanvullende maatregelen. Enerzijds zijn deze maatregelen gebaseerd op de evolutie van de verspreiding van Covid-19 in België. Anderzijds vloeien ze voort uit de nieuwe conclusies en aanbevelingen van CELEVAL (Evaluatiecel) die gisteren en vanochtend zijn geformuleerd.

De genomen beslissingen zijn opnieuw het resultaat van een sterke samenwerking tussen de bevoegdheidsniveaus, die essentieel is voor het goede beheer van de huidige crisis. Iedereen aan tafel is zich ervan bewust hoe moeilijk de hieronder opgesomde maatregelen zijn en in welke mate ze een impact zullen hebben op het dagelijkse leven van iedereen. Maar de ernst van de situatie en de bescherming van de volksgezondheid maken deze opofferingen noodzakelijk.

De autoriteiten rekenen op het plichtsbesef van elke Belg en vertrouwen erop dat deze beslissingen, die genomen werden om hem, maar ook zijn naasten en dierbaren te beschermen, ten volle worden gerespecteerd. Alleen de persoonlijke inzet van iedereen zal ervoor zorgen dat deze maatregelen een reële impact hebben op de situatie.

De onderstaande maatregelen treden in werking op woensdag 18 maart op de middag en worden gehandhaafd tot en met 5 april. De situatie zal nog steeds dagelijks worden geëvalueerd en zal kunnen worden aangepast naargelang de evolutie ervan.

Burgers zijn verplicht thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden:

 • Behalve om naar het werk te gaan
 • Behalve voor essentiële verplaatsingen (naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen);
 • Lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met een vriend. Uitstapjes met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen zijn toegestaan. Het is belangrijk om een redelijke afstand te bewaren.
 • Samenscholingen zijn niet toegestaan.

Bedrijven zijn – ongeacht hun omvang – verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering.

 • Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de 2 werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten.
 • Indien de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, wordt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd; in geval van nietnaleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.
 • Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er echter voor moeten zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.

Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels.

 • Daarnaast zal de toegang tot supermarkten worden gereguleerd, met een beperking tot een specifiek aantal klanten (1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten).
 • Cafés moeten hun terrasmeubilair verplicht binnenzetten.
 • Nachtwinkels mogen tot 22 uur open blijven, met inachtneming van de instructies op het vlak van social distancing.

Het openbaar vervoer moet zodanig worden georganiseerd dat social distancing kan worden gegarandeerd.

Reizen buiten België die niet als noodzakelijk worden beschouwd, worden tot en met 5 april verboden.

Markten in de open lucht worden gesloten. Voedingskramen zijn alleen toegelaten op plaatsen waar ze onmisbaar zijn.

Tot slot, we kunnen het niet genoeg benadrukken, blijven de basishygiënemaatregelen van toepassing. Bovendien zal alle informatie beschikbaar zijn en worden bijgewerkt op de website https://www.infocoronavirus.be/nl/(externe link). Het telefoonnummer 0800.14.689 blijft bereikbaar (8-20 uur) om vragen van burgers te beantwoorden.

 

Alle informatie

Het nationaal crisiscentrum bundelt de meest gestelde vragen en info over concrete situaties op deze pagina: https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/.
 
De informatie wordt continue aangevuld en bijgewerkt en bevat de enige correcte informatie.
Laatste nieuws Covid-19: Blijf thuis, zorg voor jezelf en anderen