Reistoelating minderjarige


Wanneer je minderjarig bent en je reist naar het buitenland zonder moeder, vader of voogd dien je te beschikken over een ouderlijke toestemming. Dit is een document, waarin jouw ouder(s) of voogd je toestemming ge(eft)(ven) om alleen of in het gezelschap van andere personen (leerkracht, leider jeugdbeweging, grootouders, familie, …) naar het buitenland te reizen.

Opgelet!

 

Voor wie?

Iedere minderjarige inwoner woonachtig in onze gemeente.

Hoe aanvragen?

Persoonlijk door één van de ouders aan het loket bij Dienst Burgerzaken. 

Opgelet! Wanneer het kind met één ouder reist, staat het de reizende ouder vrij om het akkoord van de niet-reizende ouder te vragen. De Dienst Burgerzaken beveelt dit aan.

Of je een reistoelating al dan niet nodig hebt (en andere documenten of inentingen), kan je terugvinden op deze website http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten.

Vraag ook advies aan jouw reisbureau, jouw luchtvaartmaatschappij of de ambassade/consulaat van het land van bestemming.

Tip?
Wanneer het kind en de ouder niet dezelfde familienaam hebben, neem je naast het document ‘ouderlijke toestemming’ best ook een kopie van de geboorteakte mee als bewijs van verwantschap!

 

Wat meebrengen bij aanvraag?

  • Identiteitskaart van de persoon die de toelating geeft
  • Bewijs van ouderlijke macht (indien je als voogd toestemming geeft)
  • Gerechtelijke beslissing jeugdrechtbank of beslissing intersectorale toegangspoort (indien je als pleegouder of pleegverantwoordelijke van een instelling toestemming geeft)

Meer informatie over reizen met minderjarige kinderen vind je op deze website https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/reizen_met_minderjarige_kinderen

Burgerzaken

Inge Depoorter
Mathias Hikketik
Cristel Alderson

Dorpsplein 35
3470 Kortenaken

Tel 011 58 62 61
Tel 011 58 62 63
Fax 011 58 20 93

burgerzaken@kortenaken.be

Vraag je documenten online aan via het e-loket

Openingsuren

Ma – vrij: van 9 tot 12 uur
Ma: van 18 tot 20 uur
Woe: van 13 tot 16.30 uur

Leven Burgerzaken Reistoelating voor minderjarige