Algemene noodnummers


Dringende medische hulp: 100 of 112 – www.112.be
Brandweer: 100 of 112 – www.112.be
Dringende politiehulp: 101

  • bij brand (100)
  • bij ernstig ongeval met gewonden (100 of 101)
  • bij dringende hulp van medische aard (100)
  • je bent getuige of slachtoffer van een inbraak (101)
  • je merkt een verdachte toestand op (101)
  • Voor niet dringende politiehulp contacteer je het best het onthaalpunt van de politiezone Hageland, wijkdienst Kortenaken

Niet-dringende hulp bij extreme weersomstandigheden: 1722
Antigifcentrum: 070 245 245 – www.antigifcentrum.be
Child Focus: 116000 – www.childfocus.be
Zelfmoordlijn: 1813 – www.zelfmoord1813.be

Brandweer


Kortenaken is aangesloten bij de brandweerpost Tienen: Diestsesteenweg 360, 3300 Tienen Administratief nummer   : 016 81 35 55 – 016 80 45 60 – Fax: 016 82 27 41   brandweerpost.tienen@hvzoost.be Bevelhebber: kpt. Rudi Saboo www.brandweertienen.be

 

Noodcentrales bereikbaar via app


Via de app “112 BE” kunnen burgers in nood hulp inroepen van brandweer, ambulance en/of politie in België. Het gebruik van de app kan belangrijke tijdswinst opleveren bij de behandeling van noodoproepen. Uiteraard kunnen burgers de noodcentrales ook nog altijd via een klassieke telefonische oproep bereiken, via de vaste telefoon of per gsm.

  1 app, 3 hulpdiensten

Eens je de app hebt geïnstalleerd op je smartphone, hoef je de noodnummers niet langer te onthouden en kan je die dus ook niet vergeten in een panieksituatie. Eén klik op het icoontje van brandweer, ambulance of politie volstaat om een oproep tot stand te brengen of de chatfunctie te openen.

  Lokalisatie

Dankzij de lokalisatiefunctie in de app kunnen hulpdiensten je makkelijker terugvinden in een noodsituatie. Op een afgelegen plaats, in een bos of te midden van een ingewikkeld netwerk van autosnelwegen is het vaak moeilijk om uit te leggen waar je je exact bevindt. De app geeft daarom je exacte gps-coördinaten door aan de noodcentrale van zodra er verbinding wordt gemaakt en stuurt daarna om de 30 seconden een update van je positie. Dit kan kostbare tijdswinst opleveren. Als je na het eerste contact met de noodcentrale niet meer reageert, kan die centrale bovendien je smartphone laten rinkelen via de app. Zo kunnen de hulpdiensten je makkelijker terugvinden.

  Chatfunctie

Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen eenvoudig in de app aangeven dat zij niet kunnen telefoneren. Zij kunnen chatten met de noodcentrale. Ook in andere gevallen kan de noodcentrale uitzonderlijk de chatfunctie activeren, bijvoorbeeld als de operator de oproeper niet kan verstaan doordat er te veel achtergrondlawaai is of omdat de beller geen Nederlands, Frans, Duits of Engels spreekt. Via de chatfunctie worden berichten in een andere taal dan automatisch vertaald voor de operator en omgekeerd.

  Extra informatie

Bij het installeren van de app kan je ook informatie registreren, bijv. relevante medische info over hartproblemen, allergieën, epilepsie, diabetes… Je hoeft deze gegevens dan niet meer door te geven aan de telefoon of per chat. De operator krijgt ze automatisch te zien van zodra er verbinding wordt gemaakt en kan ze meteen doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.

  Download en registreer

Met een goede internetverbinding duurt het … 112 seconden om de app “112 BE” te downloaden op je smartphone en je te registreren. Je vindt de app terug in de Play Store (Android) en in de App Store (Apple) via de zoekterm “app 112 BE”. Na de installatie kan je het icoontje van de app op het beginscherm van je smartphone plaatsen zodat je het makkelijk terugvindt in een noodsituatie. Om je vervolgens ook te registreren in de app moet je een aantal korte vragen beantwoorden.

Opgelet: de app 112 BE werkt enkel in België.

 

Meer info: www.112.be

Leven Nuttige contactgegevens Hulpdiensten