Je staat niet alleen


We leven alsmaar langer. Gelukkig leven we ook langer in goede gezondheid. Een mooie evolutie die echter niets afdoet aan het feit dat we allen ooit komen te gaan. De enige zekerheid in het leven. Hierdoor stijgt ook het aantal alleenstaande ouderen.

Ouderen die hun partner verliezen, verliezen de persoon waar ze een diepe emotionele band mee hebben en waar ze alles mee konden delen. Anderzijds valt er vaak een deel van hun sociale leven weg. Hierdoor hebben ze een verhoogd risico op eenzaamheid. Uit het ouderenbehoefteonderzoek dat in Kortenaken werd uitgevoerd, kwam bovendien naar voor dat vooral de leeftijdsgroep van 60 tot 75 jaar een hoog risico kent.

Om in te zetten op de aanpak van eenzaamheid bij deze kwetsbare doelgroep, startte het OCMW van Kortenaken twee jaar geleden met een nieuwe ondersteuningsmethodiek, ‘Je staat niet alleen’.

Je staat niet alleen!

Met ‘Je staat niet alleen’ zet het OCMW van Kortenaken een groepsondersteuning op voor ouderen die recentelijk te maken kregen met partnerverlies. Het project biedt alleenstaanden de mogelijkheid om ervaringen en emoties te delen en wil met de bijeenkomsten inzetten op netwerkontwikkeling zodat deelnemers het gevoel ‘Je staat niet alleen’ in realiteit kunnen ervaren.

“Wat ik er nu echt uitgehaald heb is ‘ik sta niet alleen’. Want je leert ook mensen kennen waarvan je niet wist dat ze ook in deze situatie zitten. Ook mensen die je misschien ergens al wel wat kende maar waarvan je het niet wist. En nu weet je het wel en voel je dat je er kracht uit haalt, uit al die verhalen.”

Vonk3 verbonden aan de Thomas More Hogeschool zorgde in dit project voor het evaluatie-onderzoek. De resultaten van dit evaluatie-onderzoek, ervaringen van deelnemers en begeleiders, tips en handvatten voor het opzetten van deze vorm van ondersteuning werden gebundeld in een Ervaringsbrochure en een Draaiboek waarmee praktijkmedewerkers aan de slag kunnen.

Meer info?

Tina Luyckx
Mobiele ambtenaar – OCMW Kortenaken
016/77.29.42

Dorien Dereze
Maatschappelijke assistente – OCMW Kortenaken
016/77.29.43

Liesbet Lommelen
Onderzoeker Vonk3
0486/26.18.28

Mobiele ambtenaar

Dorien Dereze
Tessa Vanmeldert

Miskom-Dorp 1
3472 Kersbeek-Miskom

Tel  016 77 29 43 (Dorien)
Tel 016 77 29 42 (Tessa)
Fax 016 77 04 19
Welzijn & OCMW OCMW Projecten Je staat niet alleen