Ongewenst bezoek van zwerfkatten of ratten?


Zwerfkat gespot in de buurt? Meld het dan aan de Milieudienst! De Zorghoeve plaatst opvangbakken, de katten worden gesteriliseerd en teruggeplaatst. Zo voorkomen we samen op een diervriendelijke manier dat de zwerfkattenpopulaties snel uitbreiden. 

Rattenprobleem? Indien het op je eigen eigendom is, ben je zelf verplicht om dit te bestrijden. Bij problemen op openbaar domein, meld je dit bij de Milieudienst.  De gemeentelijke rattenvanger gaat ter plaatse en zet afwisselend vergif en vallen. 

Voor meer informatie: neem contact op met de Milieudienst: erwin.thomas@kortenaken.be – 011 58 62 64.

Nieuwsbrief EcoWerf


Wil je graag op de hoogte blijven van de activiteiten van EcoWerf, acties, wijzigingen in de afvalophaling en nog veel meer? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van EcoWerf. Deze bevat informatie die is interessant voor al onze inwoners. Hij valt elke 2 maanden in je mailbox.

 

Everzwijn gespot? Meld het meteen!


Vzw Wildbeheereenheid Velpedal richtte een centraal meldpunt op om de mogelijke aanwezigheid van everzwijnen in de regio te melden.  Everzwijn gespot? Meld dit dan onmiddellijk via everzwijnen.velpedal@gmail.com. Zo kan Vzw Wildbeheereenheid Velpedal het nodige te doen om zoveel mogelijk schade aan landerijen te voorkomen.

Wildbeheereenheid Velpedal bereidt zicht steeds voor op de mogelijke komst van everzwijnen. Dit in overleg met meerdere actoren als land- en tuinbouw, de fruitteeltsector, Natuurpunt en de gemeenten. Everzwijnen verwoesten op korte tijd weiden, velden, plantages, tuinen en gazons, op zoek naar eten. De schade na een doortocht van everzwijnen kan enorm groot zijn. Om dit alles zoveel mogelijk te verhinderen, richtte WBE Velpedal een centraal meldpunt in.

 

Hulp nodig bij jouw bosbeheer?


Ben jij in het bezit van bos, of wil je graag een stuk bos aanleggen? Heb je vragen over de keuze van de ‘juiste’ boomsoort, de uitvoering van beheerwerken,  de aanvraag van een kapmachtiging, de opmaak van een beheerplan? Een team van medewerkers van het Steunpunt Bos helpt je graag op weg.
Meer info op www.vlaamsbrabant.be/steunpuntbos

 

 

 

Identificatie en registratie pluimvee en konijnen


Op 4 juli 2018 is het koninklijk besluit (KB) verschenen dat de wetgeving over identificatie- en registratie (I&R) voor pluimvee en konijnen vastlegt.  Voor de publicatie van het nieuwe KB was er enkel sprake van een eenvoudige registratieplicht voor pluimveebedrijven. Bepaalde types bedrijven (broeierijen, grote hobbyhouderijen,…) zijn op vandaag nog niet geregistreerd in Sanitel. Daarnaast zijn de gekende gegevens (soort, capaciteit, type pluimvee,…) nog niet specifiek genoeg. Ook konijnenhouderijen zijn nog niet geregistreerd in Sanitel. Vanuit sanitair oogpunt en traceerbaarheid vormt het nieuwe KB een meerwaarde voor zowel de pluimvee- als konijnensector. Afhankelijk van het aantal dieren, de soort en hun uiteindelijke bestemming, is het KB al dan niet voor u van toepassing.

Lees meer

 

Milieutips


Voor meer milieutips, neem een kijkje op de website van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Milieu

Erwin Thomas

Dorpsplein 35
3470 Kortenaken

Tel 011 58 62 64
Fax 011 58 20 93
milieu@kortenaken.be

Openingsuren

Ma – vrij: van 9 tot 12 uur
Ma: van 18 tot 20 uur
Woe: van 13 tot 16.30 uur

Wonen & omgeving Milieu & afval Milieunieuws